Beversesteenweg (Roeselare)

Beschrijving

Oude "strate naer Brugghe over Wijnendale", loopt over Beveren. Gekasseid in 1869. Voornaamste functie als verbinding van het Roeselaars station met het wegennet. Volgt gedeeltelijk de spoorlijn. Straatdeel van Ardooisesteenweg tot Mariastraat de zogenaamde "Beverenstraat" werd in 1947 in de Beversesteenweg opgenomen. Gebogen straattracé met hoek ter hoogte van vroegere Beverenstraat. Lintbebouwing.

Aanwezigheid van goederenstation uit zich in naamgeving voormalige herberg "De loskaai" nummer 69, waarnaast tevens douane-entrepot nummer 67 A. Wegens nabijheid van het station, vestiging van industrie en magazijnen, vaak voor zware materialen: nummers 24 en 91 in oorsprong steenhouwerijen: nummer 24 eenlagig werkhuis en magazijn onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met gedeeltelijk bewaard woonhuis (nummer 20) in neorococo naar ontwerp van J. Soete (Roeselare) van 1913; nummer 91 woonhuis onder mansardedak met twee oeils-de-boeuf met magazijn naar ontwerp van V. Duyvewaardt van 1912, heropgebouwd in oorspronkelijke toestand naar ontwerp van A. Van Coillie van 1920. Nummer 174 woonhuis van C. Deschrijver door F. Deschrijver van 1946 met reliëf van steenkapper. Nummer 97 eigen aannemersbedrijf Coussée-Bostoen van 1925 met woonhuis in regionalistische stijl. Nummer 180 oorspronkelijk "atelier de construction et fonderie A. Rasquin & F.L. Joris", heden steenhouwerij, van 1922 met onder meer machinehal en montagezaal voor machines, gebouw met metalen geraamte gevuld met baksteen naar eigen ontwerp overdekt door middel van metalen dakspanten ontworpen door de Boomsche metaalwerken. Nummer 78 voorheen metaalverwerkingsbedrijf, heden N.V. Vermeulen (benodigdheden voor weverijen). Nummers 33-41 voormalige wagenmakerij.

Op stilistisch gebied evolutie van eind 19de eeuw  naar de 20ste eeuw. Nummer 74 heden woonhuis in typische uitvoering van rode baksteen en gesinterde baksteen vergelijkbaar met eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw magazijnen in havengebied. Gebouwen uit begin 20ste eeuw in eclectische stijl met overwegend neogotische kenmerken nummer 78, neo-Vlaamse-renaissance- en neobarokke elementen: nummers 33-41, neorococo nummer 20, nummers 162-164 van 1912 en 1914, voorzien van spitsbogige muuropeningen, oorspronkelijk met dakvenster en dakkapellen. Regionalistische stijl voor onder meer sociale woningbouw (zie Mandelkwartier) en nummer 50 woonhuis met winkelpui van 1934. Meer vooruitstrevende gebouwen onder meer nummers 87-89, 112 naar ontwerp van C. Vanneste, nummers 101-103 van 1934 naar ontwerp van A. Van Coillie. Enkele vrijstaande appartementsblokken namelijk nummers 53-57, 194-200.

Ter hoogte van nummer 123 B, afsluiting met wapenstenen van Antwerpen, Brugge, Gent en Brussel afkomstig van het spoorwegstation van Oostende dat na de Tweede Wereldoorlog afgebroken werd.

• Stadsarchief Roeselare, 12/1912, 60/1912, 19 en 64/1913, 19/1914, 39/1920, 264/1922, 182/1925, 82/1946.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol