Zuidmolenstraat

Beschrijving

Van Heilig-Hartstraat naar Heropbouwstraat. Genaamd naar de Rumbeekse Zuidmolen, verdwenen in 1886. In 1928 aangelegd door de Samenwerkende Bouwmaatschappij "De Mandel", die er in 1929 honderachttien sociale woningen bouwde. Blokken in eenheidsbebouwing naar ontwerp van onder meer A. Callebert (nummers 107-129, 110-132), C. Myttenaere (nummers 64-86, 65-85), A. Van Coillie (nummers 29-45, 30-46, 51-57, 50-62). Enkelhuizen van twee traveeën op begane grond en twee bouwlagen onder zadeldak of schilddak (nok parallel aan de straat, mechanishe pannen). Rode baksteenbouw op gecementeerde plint, vaak gecementeerde lateien. Afwisseling in gevels door middel van licht uitkragende erkers (nummers 64-86, 65-85), dakvensters met puntgevels (onder meer nummer 98), rechthoekige dakkapellen en siermetselwerk (onder meer Roeselaars kruis op nummer 132, vlechtingen, overhoekse lagen en dambordpatroon). Voornamelijk rechthoekige muuropeningen, tevens rondbogige deuropeningen (onder meer nummers 2-24, 3-23). Nummer 86 met Marianisje van blauwe baksteen. Latere rijbebouwing naar Heropbouwstraat toe.

• VERMEULEN B., 75 jaar Bouwmaatschappij De Mandel 1920-1995, Roeselare, 1995, p. 33.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol