Noorderwijk

Beschrijving

Centrale deelgemeente van Herentals met 5.038 inwoners (31/12/2000) grotendeels gelegen ten zuiden van de autosnelweg E 313.

Dorp met mogelijk Romeinse oorsprong (zie archeologische vondsten aan de Hoogton). Eerste vermelding in 974 als Northrewic dat door keizer Otto II werd teruggegeven aan de Gentse Sint-Baafsabdij, nadien geruild met de heer Solgbernus en in de 13de eeuw in het bezit van de familie Berthout als deel van het Land van Geel. Later eigendom van Mathilde van Gelderland, gravin van Kleef en vrouwe van Mechelen die Noorderwijk in 1370 aan ridder Jan van Lier schonk. Vanaf de 16de eeuw door huwelijk in handen van de families de Plaines (16de eeuw), van Busleyden (1613-1663) en van Tiras (1663); door erfenis van 1674 tot einde 18de eeuw eigendom van het geslacht 't Serclaes. Tijdens het ancien régime deels horend bij het Land van Geel en zeker tot de 16de eeuw verbonden met Morkhoven, waarover de heren van Noorderwijk de jurisdictie hadden. Voorts bestonden er banden met Itegem en Zoerle-Parwijs en waren er meerdere grondbezitters, onder andere de abdij van Tongerlo met een eigen laathof.

Centrum met lintbebouwing en 20st-eeuwse woonwijken ten noorden en ten oosten, sociale woningbouw door de Geelse Bouwmaatschappij naar ontwerp van M. Vangenechten, J. Gilles en M. Matheve vanaf midden jaren 1960. Voorts landelijk gebied met verspreide bewoning.

• GORIS J.M., Herentals goed bekeken. Cultuurhistorische gids voor Groot-Herentals: Herentals, Noorderwijk en Morkhoven, Herentals, 1981, p. 95-126.

Auteurs: Steyaert, Rita