Westlaan

Beschrijving

Kleine ringweg van het westelijk stadsgedeelte. Verbindt Meensesteenweg met Noordlaan; het gedeelte tussen de Iepersestraat en de Diksmuidsesteenweg werd pas in de jaren 1980 voltooid. Gedeelte tussen Meensesteenweg en Iepersestraat: rijbebouwing met woonhuizen uit de jaren 1930 (onder meer nummer 28 van 1932, nummers 54-56 van 1933, nummers 70-74 van 1935 en nummer 103 van 1936). Lintbebouwing vanaf het kruispunt met de Iepersestraat; naast woonfunctie met huizen uit de tweede helft van de 20ste eeuw van maximum drie bouwlagen, ook andere van de dienstensector onder meer achterzijde Heilig-Hartziekenhuis (zie Wilgenstraat) en horeca. Nummer 28: enkelhuis met gele bakstenen gevel van 1932 naar ontwerp van J. De Bruycker (Roeselare); deurrisaliet bezet met zwarte en blauwe tegels, rechthoekig bovenlicht van glasstenen. Nummers 322-330: eenheidsbebouwing van vijf woonhuizen volgens repeterend schema, getypeerd door rode bakstenen gevel met simili-stenen banden en tweezijdige erker op getrapte bakstenen console op de bovenverdieping. Nummer 360: woning/advocatenkantoor naar ontwerp van M.-J. Van Hee (Gent), 1997; haaks volume met beraapte gevel, zuidvleugel met twee verdiepingen hoge portiek uitziend op de tuin die aan de straatzijde is afgesloten door een hoge muur.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol