Wallenstraat

Beschrijving

Van Manestraat naar Diksmuidsesteenweg. Straatbenaming ontleend aan het feit dat ze, net als de Kattenstraat, sinds vanouds loopt langs de aarden beschuttingswal aan de Mandel. Woon- en winkelfunctie; verschillende woningen met poort die toegang verleent tot achterliggende magazijnen, wijzend op handelsfunctie (onder meer nummers 17, 41-43, 44, 61, 67) Basisbebouwing: breedhuizen uit de eerste helft van de 20ste eeuw van twee à zes bouwlagen en twee bouwlagen onder zadeldaken (voornamelijk pannen). Eenheidsbebouwing van het eerste kwart van de 20ste eeuw met typisch overhoeks metselverband in bakstenen gevel (nummers 15-17). Opvallend veel woningen uit de jaren 1930-1940 (onder meer nummers 25-27 van 1940 naar ontwerp van architect Wybo en nummers 44-46 van 1945 naar ontwerp van A. Van Coillie, Roeselare): lijstgevels van ofwel rode of gele baksteen ofwel een combinatie van beide (nummer 21), strekse lagen (nummers 25-29), elementen van simili-steen of beton en erkers (nummers 21, 30 driehoekig uitspringend en nummers 34, 40, 46 rechthoekig). Nummer 25 heeft een fraaie art-decogetinte winkelpui met geometrische roedeverdeling in het bovenlicht van de vensterpartij en in het paneel van de centrale deur. Voorts huizen uit de jaren 1950 (onder meer nummers 12, 24 en 67) en wat recentere architectuur; appartementsgebouw van vier bouwlagen aan beide kanten bij het begin van de straat.

• Stadsarchief Roeselare, 37/1940, 25/1945.
  • DENYS D., Toponymie van Roeselare, Roeselaars plaatsnaamkundig woordenboek, Kortemark-Handzame, 1982, p. 369-370.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol