Sint-Blasius-Boekel

Beschrijving

Landelijke deelgemeente van Zwalm met zeer onregelmatige vorm van 417 hectare en 696 inwoners (30.01.2001), grenzend ten noorden aan Sint-Denijs-Boekel, ten oosten aan Roborst en Rozebeke, ten zuiden aan Brakel (Elst) en ten westen met de Boekelbeek aan Horebeke (Sint-Maria-Horebeke). Sterk golvend reliëf uit het Schelde-Denderinterfluvium van 35 meter in de Boekelbeek tot 95 meter te Heuvelgem. Overwegend vruchtbare en goed gedraineerde zandleem- en leembodems, slecht gedraineerd in de beekdrepressies.

In 1132 werd de kerk door Lietardus, de bisschop van Kamerijk geschonken aan de abdij van Ename. Maakte deel uit van de heerlijkheid en baronie van Schorisse in het Land van Aalst. Het patronaatsrecht over de kerk behoorde toe aan de abdij van Ename. Tiendheffers waren onder meer de abdij van Ename en de Sint-Pietersabdij van Gent.

Nu nog sterk landelijke gemeente, voornamelijk woongemeente voor forensen naar Brussel. De oude hoeven werden op enkele schaarse uitzonderingen na verbouwd. Ook de dorpskom, nu doorsneden door een brede verkeersweg naar Horebeke, verloor zijn typische kleinschalige karakter.

• DE NOYETTE G. - HOEBEKE M., Dorpsbeelden uit het verleden, Zwalm, Nazareth, 1994, p. 53-62.
  • DE POTTER F.- BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, zesde reeks, I, Gent, 1903.
  • DHANENS E., Kanton Sint-Maria-Horebeke, Tekst, Inventaris van het Kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, VII, Gent, 1971, p. 13-36.
  • VAN NUFFEL F. - VAN NUFFEL A., Groot-Zwalm in oude foto's, Eeklo, 1992, p. 10, 11, 53, 68.

Auteurs: Lanclus, Kathleen