Ouwegem

Beschrijving

Sinds 1977 deelgemeente van Zingem. Landbouwgemeente met een oppervlakte van 606 hectare en 1472 inwoners (01.01.01). Gelegen in een heuvelachtig landschap op de grens van Zandig- en Zandlemig-Vlaanderen. Kleine gemeente als een wig gedreven in de gemeente Huise die het oosten, zuiden en westen omgeeft. Enkel ten noorden grenzend aan Nazareth en in het noordoosten aan Gavere (Asper).

Losse vondsten van Romeinse munten onder meer van Trajanus, vermeld door De Bast in 1808, en vondsten van protohistorisch en Romeins aardewerkfragmenten bij een Rijksuniversiteit-Gent-prospectie in 1982 kunnen wijzen op een vroege menselijke aanwezigheid. Oudste vermelding in 830 als villa Aldinga-heim, een Germaans toponiem dat woning van de lieden van Aldo betekent. Vermoedelijk behorend tot het 9de-eeuwse abdijbezit van de Gentse Sint-Baafsabdij confer een brief (1019-1030) van abt Othelboldus aan Otgiva, gravin van Vlaanderen waarin goederen worden opgesomd die door graaf Arnulf I en anderen van de abdij werden afgenomen onder meer het domein van Ouwegem (uillam aldengem).

Talrijke andere inga-heim-toponiemen als Landegem, Beertegem, Iseghem en Boeregem wijzen op een intense nederzettingspolitiek in de Frankische periode. Enkel Ouwegem groeide uit tot een dorpsheerlijkheid en was een leen van het Land van Gavere, indirekt afhankelijk van het grafelijk leenhof van Aalst. In de 15de eeuw in bezit van de families De Cockere en Van Maldeghem. In 1521 aangekocht door Nikolaas II Triest, overgrootvader van de bekende Gentse bisschop Anton Triest. In 1628 verheven tot baronie. Laatste heer was graaf d'Allegambe. Andere belangrijke heerlijkheden waren Huysgaver, afhankelijk van het Land van Rode, Boeregem afhankelijk van het grafelijk leenhof De Stenene Man van Oudenaarde, en de heerlijkheid Maldegem afhankelijk van de baronie van Pamele.

Tot de 19de eeuw, naast landbouw ook belangrijk linnennijverheidcentrum, nadien overgeschakeld op onder meer kant, wolweverijen en zagerijen.

Aanleg van een industrieterrein in de jaren 1960 ten noorden van de gemeente. Recente verkavelingen (De Gavers) en nieuwe bouw in het dorpscentrum deden de gemeente evolueren naar een overwegende woonfunctie voor pendelaars.

• CASTELAIN R., Feodaal en kerkelijk bezit in Ouwegem (14e tot 17e eeuw), in Handelingen van de Geschied- en Oudheidkundige Kring van Oudenaarde, XXXIII, 1996, p. 61-81.
  • VERMEULEN F., Tussen Leie en Schelde, Gent, 1992, p. 63.
  • VERMEULEN F. - ROGGE M. - VAN DURME L., Terug naar de bron, Kruishoutem archeologisch doorgelicht, Gent, 1993.