Tumulusstraat

Beschrijving

Van Meenseheirweg naar Heilig-Hartstraat. Genaamd naar beboomde bodemverhevenheid, verdwenen in 1933; in de 19de eeuw vond men in de buurt Romeinse munten. Gebogen tracé. Typische sociale woonwijk uit wederopbouwperiode ontstaan in 1930 in opdracht van de Samenwerkende Bouwmaatschappij "De Mandel": tweeëndertig huizen van 1930 waaronder twaalf naar ontwerp van C. Myttenaere en twaalf mogelijk naar ontwerp van R. Doom, zie typerende dambordversiering (niet gesigneerde bouwaanvraag), twaalf woningen van 1932 naar ontwerp van A. Van Coillie. Blokken van twaalf enkelhuizen met spiegelbeeld- of repeterend schema en lijstgevels met sporadisch ingevoegde -al dan niet afgesnuite- puntgevels. Daarnaast ook groepen van twee gekoppelde woningen met ingang in zijgevel vermoedelijk naar ontwerp van R. Doom met typerend dambordmetselwerk en overluifelde deuromlijsting (onder meer nummers 4-6). Aanleg met voortuintjes, heden deels verhard. Eenheidsbebouwing vergelijkbaar met Heropbouw- en Mgr. De Haernestraat. Naar Heilig-Hartstraat toe gediversifieerde rijbebouwing, onder meer nummers 99-103, drie woonhuizen gekenmerkt door gebruik van rode baksteen verfraaid met gele baksteen.

• VERMEULEN B., 75 jaar Bouwmaatschappij De Mandel 1920-1995, Roeselare, 1995, p. 34, 37.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol