Leerbeek

Beschrijving

Pajottenlandse gemeente gelegen bij de aloude verbindingsweg Asse / Edingen, ter plaatse zogenaamd Bruneaustraat. De bebouwing wordt gekenmerkt door een kleine concentratie bij het kruispunt van de Bruneaustraat met de steenweg Halle-Ninove, en door meer verspreide boerderijen.

Leerbeek was voornamelijk bekend als centrum van de Stevinistenbeweging waarvan pastoor P. Winnepenninckx de plaatselijke bezieler was. Het Stevinisme is een beweging die, ten gevolge van de moeilijkheden tussen Napoleon en de kerkelijke overheid, circa 1802-1803 weigerde het nieuwe episcopaat te erkennen en zich aldus van de officiële kerk verwijderde.

• VAN BIERVLIET T.A., Het Stevinisme in Vlaanderen [Davidsfonds], Leuven, 1966.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne