Vosselare

Beschrijving

Fusiegemeente met Nevele van 631 ha met 1031 inwoners (1981). Grenst ten noorden aan Landegem, ten oosten aan Gent (Drongen) en Sint-Martens-Leerne, ten zuiden aan Bachte-Maria-Leerne, ten westen aan Meigem en Nevele. Gelegen in de vruchtbare zandleemstreek, met de alluviale vallei van de Oude Kale in het westen, in de 19de eeuw gebruikt voor het graven van het Schipdonkkanaal, typisch bulkengebied (bijvoorbeeld omgeving van de Moerstraat) en voorts open akkerlandzone. Oudste vermelding als Fursitio in de jaarboeken van de Sint-Baafsabdij in 693. Maakte deel uit van de kasselrij van de Oudburg van Gent. Bezat tot begin 14de eeuw zijn eigen heren. Later kwam het in bezit van de heren van Nevele. Verscheidene enclaves. De belangrijkste geënclaveerde heerlijkheid, het Hof ter Meere, ressorteerde onder het leenhof van Nevele. Het meerdelig omgrachte kasteel ter Mere was de zetel van de gelijknamige heerlijkheid. De heerlijkheid ter Mere bezat in de 16de eeuw zesentwintig achterlenen in acht parochies, in de 17de eeuw dertig achterlenen.

De kerk stond onder patronaat van de abdij van Drongen tot 1787. Heropgebouwd na de vernieling van de Tweede Wereldoorlog. De kerk is gelegen in de kleine kern van het straatdorp in de directe nabijheid van het centrum van Nevele. Oude woonhuizen zijn volledig uit het straatbeeld verdwenen. De gemeente wordt van zuidoost naar noordwest doorkruist door de steenweg Gent-Nevele (Damstraat). Een kleine villawijk ten oosten van de kerk werd aangelegd in het derde kwart van de 20ste eeuw. Voorts landbouwgemeente met enkele oude hoeven.

• DE POTTER F.-BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen,,reeks I, dl.7, Gent, 1964-1870
  • DEROM S., Persoonlijke notities en opzoekingen.
  • VAN DE CASTEELE J., Een geschiedenis van Vosselare in 1845 door A.L. Van Hoorebeke te boek gesteld, in Het Land van Nevele, XI, 2, 1980, p. 91-121.

Auteurs: Lanclus, Kathleen