Vinderhoute

Beschrijving

Kleine gemeente van 359 ha met 1366 inwoners (november 1993). Gelegen aan de linker oever van de Brugse Vaart en aan de Oude Kale. Volledig door waterlopen begrensd. Ten noorden palend aan Lovendegem met de Brugse Vaart, ten oosten aan Evergem en Mariakerke met de Brugse Vaart en de Oude Kale, ten zuiden aan Drongen met de Gavergracht en ten westen aan Lovendegem met de Oude Kale.

Vinderhoute ligt in het landschap van de Vlaamse Vallei. Het landschapstype sluit volledig aan bij het gebied ten noorden van Gent en wordt gekenmerkt door een zeer matig golvend reliëf van 6 tot 10 m van natte en gesloten depressies afwisselend met drogere, openere en hogere kouters.

Werktuigen en artefacten uit het vroege Mesolithicum vormen de oudste bewoningssporen. Archeologisch onderzoek in de nabijheid van de vallei van de Kale bracht tevens een kleine landelijke nederzetting aan het licht uit de vroege-La-Tene-periode. In dezelfde omgeving, de buurt van de Molenbrug, getuigen sporen van een omgrachte hoeve uit de laat-La-Tene-periode van prehistorische houtbouwarchitectuur. Deze rurale nederzetting bleef ook tijdens de Romeinse periode bewoond.

Oudste verrnelding in een oorkonde van koning Lotharius van 5 mei 966 waarin de Sint-Baafsabdij in haar rechten en in hear binnen zijn rijk gelegen bezittingen worden opgesomd. De Sint-Baafsabdij bezat in Vinderhoute de kerk en een hofstede. In 1121 bevestigde de bisschop van Doornik en Noyon het patronaat van de Sint-Baafsabdij over de kerk.

De heerlijkheid Vinderhoute was één der oudste en aanzienlijkste lenen van het graafschap Vlaanderen. Kwam voor eind 13de eeuw in het bezit van het geslacht van Gavere, behoorde later toe aan verschillende families. Sinds begin 14de eeuw tot eind van het ancien regime vormden de heerlijkheden Vinderhoute en Merendree één geheel. De heer verbleef te Vinderhoute. In 1319 waren er meer den 80 achterlenen afhankelijk van Vinderhoute-Merendree. Binnen de parochie was geen andere heerlijkheid geënclaveerd.

Vinderhoute bewaart nog een landelijk karakter. Kleine buitenplaatsen met bijhorende parken trekken de aandacht.

• DE POTTER F.-BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, reeks I, deel 6, Gent, 1864-70.
  • DE RUYCK L., De adel in het kanton Zomergem en het IVde kanton van Gent gedurende de XIX de eeuw, onuitgegeven licentiaatsverhandeling RUG, 1978-1979.
  • DE VREESE A., Lovendegem en Vinderhoute in woord en beeld, Lovendegem, s.d.
  • HEBBELYNCK S., Vinderhoute verleden en heden, Gids voor Vinderhoute "1972", Vinderhoute, 1972.
  • HUYTTENS J., Notice historique sur le village de Vinderhoute (Flandre-orientale), ses droits féodaux et ses légendes, in Annales de l'Académie d'Archéologie de Belgique, tome XVI, Anvers, 1859, p. 5-33.
  • Kastelentocht in de streek van Vinderhoute en Lovendegem, in "Ons Meetjesland", V, 2, 1972, p. 54-62.

Auteurs: Lanclus, Kathleen