Sint-Michielsplein

Beschrijving

Plein rond de Sint-Michielskerk dat het tracé van het vroegere kerkhof, afgeschaft nadat Jozef II in 1804 het begraven rondom kerken verboden had, volgt. Sinds 1970 omringd door een laag muurtje ter vervanging van het hoog smeedijzeren hek. Na zware verwoestingen tijdens de Eerste Wereldoorlog aan de zuidwestzijde van het plein is een verbindingsstraat met de Meensesteenweg (de Sint-Michielsstraat) aangelegd en is de rooilijn aan die kant achteruit geschoven zodat er heden voor de kerk een grosso modo driehoekig plein is waarlangs het verkeer uit de Vrouwenstraat, Arme Klarenstraat, Motestraat en Sint-Michielsstraat loopt. Aanblik noordoostzijde voornamelijk bepaald door de dicht tegen de kerk gelegen achtergebouwen van de panden aan de Grote Markt. Doorheen het gebouw van café "De Klokke" (Grote Markt nummer 1A) doorgang naar de Zuidstraat. Westzijde met neogotisch geïnspireerde parochiehuis. Zuidkant met recente appartementsblokken van vijf en zes bouwlagen. Hoekpanden met Vrouwenstraat: gecementeerde en beschilderde 19de-eeuwse lijstgevels. Winkelhuizen van twee bouwlagen onder pannen schilddak in regionalistische stijl (nummer 12, 14, 15) tussen Arme Klarenstraat en Sint-Michielsstraat.

• MUYLAERT F., Roeselare door de jaren heen, Roeselare, 1989, p. 85.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol