Beervelde

Beschrijving

Beervelde telt met een oppervlakte van 1.577 hectare 2.816 inwoners (1991). In het noorden vormt de Ledebeek de grensbeek met Lochristi en Zeveneken, in het westen grenzend aan Destelbergen en Heusden, in het zuiden aan Laarne en Kalken en in het oosten aan Lokeren en Kalken. Landbouw- en woondorp in de Vlaamse Zandstreek met 5 tot 7 meter hoogte. Het noordelijke deel van Beervelde vormde aanvankelijk een gehucht van de gemeente Destelbergen. Het huidige Beervelde ontstond pas in 1921 door samenvoeging van Beervelde (Destelbergen) met de wijken Vijfhoek, Kootveld, Kerrebroek (Kalken), Magret, Klein Gent (Laarne) en Ertbuur (Heusden). De oudste vermelding "Berenvelt" klimt op tot een akte van 1309 volgens dewelke een poorteres van Gent, Agatha weduwe van Ser Symoens, een stuk grond afstond aan de pastoor van Destelbergen op voorwaarde dat er een kapel zou worden opgericht. Beervelde hing met Destelbergen af van de Gentse Sint-Pietersabdij en deze abt benoemde de proost van de kapel van Beervelde. De delen van Beervelde die voorheen behoorden bij Kalken en Laarne hingen af van het Land van Dendermonde. Pas in 1809 werd Beervelde verheven tot een afzonderlijke parochie afhangend van de dekenij Lokeren. De Gentse Sint-Pietersabdij en het cisterciƫnzerinnenklooster van Oudenbosch te Lokeren zouden in grote mate bijgedragen hebben tot de ontginning van de bossen en heide te Beervelde. De heerlijkheid Ertbuur hing af van de Oudburg te Gent en de heerlijkheid Raveschoot van het leenhof van Wetteren. Beide heerlijkheden bezaten een eigen vierschaar en baljuw. Beervelde ontwikkelde zich tot een typisch straatdorp aan de weg van de wijk Haanhout te Destelbergen naar Lokeren, die de gemeente aldus van west naar oost doorsnijdt. De kern ter hoogte van Beervelde-Dorp en het aanvangsdeel van de Toleindestraat vertoont dan ook lintbebouwing met nog vele eenlaagse woningen als overblijfsel van de aanvankelijk dominerende kleinschalige 19de-eeuwse bebouwing. Sinds 1840 wordt de gemeente in het noorden ook doorsneden door de spoorlijn Gent-Antwerpen. In het zuiden doorsnijdt de autosnelweg E17 de gemeente. Sinds circa 1890 is de landbouwactiviteit toegespitst op twee sectoren: enerzijds de bloementeelt (begonia's en azalea's) en voorts is Beervelde gerenommeerd door zijn aardbeienteelt.

• DE POTTER F., BROECKAERT J. 1864-1870: Reeks I, deel I. Destelbergen, Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, Gent.
  • DE WILDE L. 1944: Beervelde. Historische nota's, Gent.

Bron: LANCLUS K. & VERBEECK M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Verbeeck, Mieke