Woesten

Beschrijving

Sinds 1977, deelgemeente van Vleteren, in de Westhoek en Zandlemig-Vlaanderen, aan de baan Ieper-Veurne; 627 hectare; 1297 inwoners (1974). Landbouwgemeente met woonfunctie voor pendelaars naar Ieper en in afnemende mate Noord-Frankrijk. Voor 't eerst vermeld in 1138 als Wastina. Opgericht in 1161 door Diederik van de Elzas op het grondgebied van de parochie Reninge. Het patronaatsrecht van de kerk hoorde toe, in de 17de eeuw, aan de abt van Voormezele. Samen met Elverdinge en Vlamertinge, deel uitmakend van grafelijk domein. Administratief en fiscaal behorend tot de Generaliteit der Acht Parochies. Verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Langgestrekte dorpskom met lintbebouwing uit het begin van jaren 1920 en 1930 langs Woestendorp, de dorpsstraat (zie aldaar).

Quasi rechthoekig "dorpsplein" (parking!) met kerk, kerkhof en omlopend straatje (onder meer Kerkhofstraat) ten oosten. Lage arbeidershuisjes onder meer bewaarde beluikte kozijnen (drielichten) bij de "Posterijen", in laatst genoemde. Ten westen van kerk, resterende beboomde omwalling met tweeledige bakstenen boogbrug van voormalig kasteel; thans, centrale terp met nieuwe bouw uit jaren 1950. Schoolcomplex (schuintegenover Poperingestraat) en nieuwe sociale woonwijk, richting Elverdingestraat.

Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine