Sint-Alfonsusstraat

Beschrijving

Doodlopende straat van Polenplein over kruispunt met Delaerestraat (zogenaamd "Patersplein"). Genoemd naar de stichter van de Orde der Redemptoristen, de heilige Alfonsus de Liguori. Grosso modo recht straattracé met rondpunt (zie Delaerestraat). Basisbebouwing: lijstgevels uit het vierde kwart van de 19de eeuw, zowel herenhuizen onder meer nummer 3, als woningen van twee traveeën en twee bouwlagen (onder meer nummer 14 met winkelpui). Tevens gevels -vaak wederopgebouwd of vernieuwd- uit het interbellum: in regionalistische stijl onder meer nummers 51-53; eclectisch getint regionalisme: nummer 15; neorococo: nummers 7-9, neoclassicistisch geïnspireerde art deco: nummer 11, nummers 17-19 voorzien van winkelpui en opnieuw bekleed naar ontwerp van E. Apers (Roeselare) van 1920, nummer 25. Dominerend in het straatbeeld is de zijgevel van de kerk en het klooster der redemptoristen (zie Delaerestraat). Enkele woonhuizen van de jaren 1950 en lage appartementsgebouwen.

• Stadsarchief Roeselare, 192/1920.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol