Heultje

Beschrijving

In 1764 werden Hoog-Heultje en het laathof op de Stippelberg door de heerlijkheid Westmeerbeek als weinig waardevol gebied afgestaan aan de markies de Merode (Westerlo). Gravin Jeanne de Merode (1853-1944) bepaalde voor het grootste deel het huidige uitzicht van de dorpskern van het zuidwestelijk gelegen gehucht Heultje, een Kempisch landbouwdorp dat in de 20ste eeuw evolueerde naar een woonforenzengemeente met veel nieuwe bouw.

Onder impuls en met de financiële bijdrage van de gravin werden rond het groene dorpsplein met Heilig Hart- (1900) en Mariabeeld (1928), de Sint-Carolus Borromeuskerk (1896), de pastorie (1896), de parochiezaal en een klooster (1914-1922) annex meisjesschool opgericht.

In het westen, op de grens met Wiekevorst, werd in 1928 een celluloidfabriek van de N.V. Agfa-Gevaert gebouwd in de onmiddellijke nabijheid van de vroegere spoorweg Aarschot-Herentals (1860-1861), sinds 1989 het tracé van een recreatief fietspad. Ten zuidoosten van de fabriek ligt een industrieterrein uit de jaren 1960-1970 (zie Hulshout) en ten westen strekt zich een bebost natuurgebied uit met inplanting van enkele campings.

Auteurs: Steyaert, Rita