Biekorfwijk

Beschrijving

Als een geheel te beschouwen wijk waarvan de straten aangelegd werden in de periode 1878-1882 en waarin hoofdzakelijk arbeidershuizen opgetrokken werden, voornamelijk in 1888-1892. Ter hoogte van deze nieuwe gecreëerde woonwijk bevond zich vroeger één van de voornaamste pachthoeven van de nabije Sint-Baafsabdij opgericht in de twaalfde eeuw en waarvan alleen de naam in de straatnaam Nieuwhof bewaard bleef. Voorts verdween voor de aanleg van dit woonkwartier het vroegere kerkhof van Gent dat na 1784 aangelegd werd voor de Gentse parochies Sint-Baafs, Sint-Jacobs en Heilige Kerst. De oostelijke grens wordt gevormd door de Engelbert van Arenbergstraat, vroeger Oostakkerstraat en Oude Stadsgracht genaamd, overeenstemmend met het tracé van de vest van het vroegere Sint-Baafsdorp, tot 1873 de stadsgrens met de gemeente Oostakker, nadien met Sint-Amandsberg. Ten oosten gelegen van de Dendermondsesteenweg waarlangs zich in de tweede helft van de negentiende eeuw verscheidene industriële bedrijven gevestigd hadden (onder meer de spinnerij Baertsoen en Buysse) hetgeen hoogstwaarschijnlijk de grondslag vormde voor de oprichting van de nieuwe woonwijk. Aanvankelijk ten noorden begrensd door de spoorlijn Gent-Sint-Niklaas, heden ingenomen door het Antwerpenplein en de Land van Waaslaan.