Izenberge

Beschrijving

Gemeente (415 ha; 512 inwoners in 1970) in de Westhoek en Zandlemig-Vlaanderen; zacht golvend reliëf met vruchtbare licht-zand-leem- en zandleembodems en nattere beekdepressies. Voornamelijk landbouwactiviteit. In 1970 opgenomen door Leisele. Sinds 1976 deelgemeente van Groot-Alveringem.

Reeds gekend ten tijde van de Romeinen: op het grondgebied werd een Romeinse vaas met penningen van Gordiaan Pius, Philips I en Postumus gevonden. Voor 't eerst vermeld in 1142 als Isenberga en Iseberga. Parochie in 1326. Eind 14de eeuw was Boudewijn van Schijnckele heer van het hof van Izenberge. Jan van Schijnckele, heer van Walcourt, Sporkingshove en van het hof van Izenberge, burgemeester van het Vrije in 1646-1647, werd in 1643 tot ridder verheven.

Pastoor Reyphin, bouwde circa 1650 de bedevaartkapel van Onze-Lieve-Vrouw ter verering van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid. Jean-Célestin Neyts Cary, heer van Cleyhem, Walcourt en Izenberge, werd geboren te Brugge in 1766 en stierf aldaar in 1839. Thans landelijke gemeente met T-vormige dorpskom aan de kruising van de Izenberge- en Groenstraat; bebouwing alhier voornamelijk bestaande uit 19de-eeuwse rijhuizen van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Naar het einde van, en buiten de dorpskern: lossere bebouwing en geïsoleerde meerledige hoeven, vaak omwald en met oude kern.

Ten westen van het Sint-Mildredaplein en ten zuiden van Izenbergestraat: Openluchtmuseum Bachten de Kupe, opgericht in 1972 op initiatief van Zeer Eerwaarde Heer L. Vanheule, pastoor van Izenberge; deel uitmakend van de Regionale Heemmusea Bachten de Kupe (v.z.w. 1970). Volgende gebouwen thans opgetrokken naar plannen van architect B. Hendryckx (De Panne): schuur, zogenaamd "Kruukholschuur", circa 1759, afkomstig uit Leisele; boerenwoning, voor 1650, uit Beveren-Roeselare; bakhuis, circa 1800, uit Veurne; wagenhuis, van 1760, uit Hondschoote (Frankrijk); stallingen, 1780, afkomstig uit Proven; ambachtshuisjes, 1770- 1780, grens Krombeke-Oost-Vleteren; wagenmakerij, 1846, uit Gijverinkhove; smidse, midden 19de eeuw, uit Bambecque (Frankrijk). Voorzien: twee werkmanshuisjes, 19de eeuw, afkomstig uit Alveringem en een vlasfabriek, 19de eeuw, uit Wevelgem.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi