Hoogstade

Beschrijving

Voormalige gemeente (circa 560 hectare; 458 inwoners in 1972) in Westhoek, Zeepolders en Zandlemig-Vlaanderen, aan de IJzer. Zwak golvend reliëf (maximum 15 meter - minimum 4 meter) met alluviale polderzone ("Broeken") genetisch behorend tot Oudland van Veurne-Ambacht (Duinkerke II-transgressie) aan de zuidelijke gemeentegrens. Voornamelijk landbouwactiviteit. In 1970 opgenomen door Alveringem. Sinds 1976 deelgemeente van Groot-Alveringem.

Eertijds belangrijke heerlijkheid, voor 't eerst vermeld in 859 als Hostede. In 1205 leefde er een zekere Michaël van Hoogstade; in 1220, Gosnimus van Hoogstade; in de 15de eeuw een Willem van Linde; in de 16de eeuw een Claeis van der Linde. 1578: eerste gewapende bijeenkomst van de protestanten in Veurne-Ambacht op hoeve (gehucht ?) Colaertshille (naam thans bewaard, zie Colaertshillestraat, nr. 2). Verwoesting van dorp tijdens Franse Revolutie. Hoogstade leed weinig schade onder de eerste wereldoorlog. Parochie in 1268, afhankelijk van bisdom Terwaan (Frans-Vlaanderen), onder patronaat van abdij van Eversam (Stavele); van 1561-1801 afhankelijk van bisdom Ieper; maakte tot 1839 deel uit van dekenij Poperinge, vervolgens van dekenij Veurne, bisdom Brugge.

Thans dorp van het gestrekte type met specifieke lintbebouwing, bestaande uit rijhuizen van één à twee bouwlagen onder pannen daken (nok parallel aan, soms loodrecht op straat), voornamelijk uit de 19de en de 20ste eeuw, aan de hoofdstraat, zijnde de Hoogstadestraat. Open bres in oostzijde tengevolge van kerk, omliggend kerkhof en groenvoorziening. Groepering van enkele, voornamelijk 19de-eeuwse burgerhuizen met (voor)tuintje en langgestrekte hoeve (thans pompstation) rondom kerk. Wijdse akkers met toenemende nieuwe bouw (woonuitbreidingszone) ten oosten en ten zuidoosten van laatst genoemde. Belgisch militair kerkhof aan Brouwerijstraat. Gehucht Hoogstade-Linde, naar zuidelijke gemeentegrens toe. Buiten dorpskom: los verspreide meerledige hoevebouw, vaak met aangepaste oude (17de-eeuwse) kern, zie Clepstraat nummer 1, 3 en 5; Lindestraat nummer 43, 44; Westhoek nummer 4.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi