Wulveringem

Beschrijving

Gemeente van 937 ha met 524 inwoners (1970) tegen 955 inwoners in 1920. In 1970 gefusioneerd met Vinkem onder de benaming Beauvoorde, zie kasteel Beauvoorde; thans fusiegemeente van Veurne. Behalve zuidelijk gedeelte met dorpskom behorend tot de Zandleemstreek, gelegen in de zeer vlakke en grachtenrijke Oudlandpolders, zie onder meer Oerenbeek en Schaapvliet, ten zuiden van het kanaal Veurne-Sint-Winoksbergen. Ten oosten doorsneden door de Ieperse steenweg, vrij belangrijke verkeersader binnenland-kust, en het kanaal Veurne-Lo. Ten noordoosten gelegen aan de Ringsloot. Woongebied voor pendelaars naar Veurne, kuststreek en in sterk afgenomen mate naar Noord-Frankrijk. Voorts, landbouwgemeente met 48 bedrijven. Opkomende toeristische belangstelling; aantal kleine buitenverblijven.

Oudste vermelding in 1128 als Wulfringhem, van het Germaans Wulfaharinga halm: woning van de lieden van Wulfahari of Wulfardys. Vermoedelijk zelfde stichter, ridder Wulferus, voor de eerste burcht waarschijnlijk op de plaats van het huidig kasteel Beauvoorde uit het eerste kwart van de 17de eeuw, en voor de aanpalende parochie van 1135 met kerk onder patronaat van de Sint-Niklaasabdij van Veurne. Geboorteplaats van Heribert van Wulveringem; leidde samen met Rykaert Blauvoet en Wouter van Hondschote de opstand tegen gravin Mathilde in 1205, zie de strijd tussen de Blauvoetijnen en de Ysengrijnen (Isegrijnen), waarbij een gedeelte van Veurne-Ambacht verwoest werd. Familie de Briarde, belangrijk voor de geschiedenis van Wulveringem , zie heropbouw van het vervallen kasteel Beauvoorde in het eerste kwart van de 17de eeuw door Jacob de Briarde, alsmede mobilair van de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk waarvan gedeelte geschonken door vermelde familie.

Voormalig leenhof Hoeyvaartsnest, zie huidige hoeve zogenaamd "Ooievaarsnest" (Sikkelstraat nummer 11), ten zuidoosten van het Zwaantje; behoorde in 1477 toe aan Simon van Vlaanderen, later respectievelijk aan de families de Morbeke en de Recourt.

Op Ferrariskaart (1771-1778), aanduiding van molen ten noorden van het kasteel Beauvoorde, zie zogenaamd "Molenhoek", tot in 1977 benaming van dit gebied.

Stil dorpsbeeld. Kerk omgeven door kerkhof omzoomd met linden; ten noorden, kasteel Beauvoorde midden beboomde en omwalde tuin (Wulveringemstraat nummer 10); ten zuiden, nog deels omwalde pastorie uit de tweede helft van de 18de eeuw (Wulveringemstraat nummer 3); ten oosten, vrij gaaf bewaarde huizenrij uit het vierde kwart van de 18de eeuw – 19de eeuw (Wulveringemstraat nummers 2-8) en rechts dwarsschuur (vierde kwart van de 18de eeuw – eerste kwart van de 19de eeuw) van voorts sterk aangepaste dorpshoeve (Gouden-Hoofdstraat, nummer 42). Gekasseide dorpsstraat (Wulveringemstraat) met vrij gaaf bewaard 19de-eeuws straatbeeld met kleinschalige bebouwing. Mooi neoclassicistisch herenhuis midden tuin, op hoek van Kwadestraat met Gouden-Hoofdstraat (Gouden-Hoofdstraat nummers 62-64). Dorpskom nagenoeg vergroeid door middel van traditionele lintbebouwing uit de 19de en 20ste eeuw aan de Gouden-Hoofdstraat, met nabijgelegen dorpskom van Vinkem ten zuidoosten. Een bovengrondse hoogspanningslijn loopt schuin tussen de twee dorpscentra door. Ten noorden van de dorpskom, gehucht Zwaantje in kromming van gekasseide straat langs het kanaal Veurne-Sint-Winoksbergen; zichtbepalende rij met lijstgevels (één à twee bouwlagen) waarvan sommige witgekalkt, in een voorts open landschap. Belangrijke hoeven, zie onder meer vermeld zogenaamd "Ooievaarsnest" (Sikkelstraat nummer 11) en zogenaamd "De Slove" (Kwadestraat nummer 26) met resten van omwalling.

• Gemeentekaart, zie tussen p. 640 en 641.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi