Voormuide

Beschrijving

Aanvankelijk zuidelijk deel van het afzonderlijk omwalde gebied van de Muide buiten de zestiende-eeuwse gebastionneerde omwalling. Sinds 1880 door de verbinding Handelsdok-Tolhuisdok gescheiden van de rest van de Muide, ook Achter Muide genaamd. Dit vanouds bekende landelijke stadsgedeelte, enkel doorkruist door de Voormuide en oude Sassepoortstraat, kreeg zijn huidige vorm slechts na 1827-1829 met de uitbouw en infrastructuur van de haven.

Halfcirkelvormig gebied, ingesloten door het Handels- en Houtdok (van 1828 en 1881) en het Tolhuisdok met Voorhaven (van 1880- 1882). De zuidelijke begrenzing van het gebied wordt gevormd door het huidige Neuse Plein en de Sassevaartstraat, verbreed tot Muidelaan als noordelijke verlenging van de ringlaan omheen de stad in uitvoering van het BPA Neuse Plein van 1969 waarbij een aantal huizen gesloopt werden.

De hoofdas Voormuide is voorzien van enkele minder belangrijke zijstraten: links de Scheepvaartstraat en Sluismeesterstraat, gecreëerd in de tweede helft van de negentiende eeuw als verbindingsstraatjes met de Sassekaai met eenvoudige arbeidershuizen en rechts de Bevelandstraat.