Haasdonk

Beschrijving

Gemeente van 1177 hectare begrensd door Nieuwkerken en Beveren (ten noorden), Beveren en Melsele (ten oosten), Kruibeke, Bazel en Temse (ten zuiden), Sint-Niklaas (ten westen). Oorspronkelijk landbouwdorp, evoluerend tot woongemeente met traag groeiend inwonerstal: 4075 (1978).

Voornamelijk straatdorp dat zich ontwikkeld heeft langs een Romeinse heirbaan, op een dag gaans vanuit Gent.

De oudste vermelding klimt op tot 1150, jaar waarin Haasdonk zich afscheidt van de moederparochie Melsele. Tijdens de Franse republiek werd deze gemeente de zetel van een bestuurlijk kanton met als commissaris de gevreesde en gehate Jan Benedict de Kever.

De dorpskern, bestaande uit het rechthoekige Pastoor Verwilghenplein bevindt zich gedeeltelijk naast de lintbebouwing. De omringende architectuur ervan is op enkele uitzonderingen na sterk verbouwd. De op het plein uitmondende straten (Willem Van Doornyck-, Per-, Keizerstraat) bezitten een groot aantal burgerhuizen uit de 19de eeuw met behouden arduinen deuromlijstingen. Typisch is ook de opname van verscheidene hoeven in de lintbebouwing van de Willem Van Doornyckstraat. De monumentale neogotische kerk is vanuit de verder gelegen landbouwstraten goed merkbaar. De iets hoger gelegen zandgronden, ten westen van de gemeente zijn voornamelijk beplant met naaldbomen.

• DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, reeks III, dl. 2, Gent, 1878.

Auteurs: Demey, Anthony