Nieuwkerken-Waas

Beschrijving

Gemeente van 986 hectare en 5200 inwoners (1977), begrensd door Sint-Gillis en Vrasene (ten noorden), Beveren en Haasdonk (ten oosten), Sint-Niklaas (ten zuiden en ten westen). Aan de hand van de plaatsnaamkunde vermoedelijk een der jongste gemeenten van het Land van Waas. De parochie, vroeger behorend tot Sint-Niklaas, werd in 1294 opgericht. De dorpskern is ontstaan op de plaats waar in 1143 een miraculeus Mariabeeld zou gevonden zijn, wat aanleiding gaf tot druk bijgewoonde bedevaarten.

Centrumdorp met kerk van 1793 en kleinschalig gemeentehuis van 1767. Voorts hoofdzakelijk panden uit de 19de eeuw. De Pastorijstraat bezit een aantal belangrijke herenhuizen met grote tuin uit de 19de eeuw. Bij het binnenrijden van de gemeente langs deze straat, treft vooral het ouderlingentehuis, thans door nieuwbouw vervangen.

Auteurs: Demey, Anthony