Velm

Beschrijving

Gemeente op het Haspengouws Leemplateau, ten noorden van de Molenbeek. Eerste vermelding in 784 als Falmio.

Heerlijkheid, oorspronkelijk in het bezit van de abdij van Gorze, die haar eigendom begin 16de eeuw verkocht aan prins-bisschop Erard van der Marck; deze schenkt de heerlijke rechten aan het Sint-Lambertuskapittel van Luik. Als Luikse gemeente onderworpen aan de Luikse schepenbank.

Sint-Maternusparochie, afhankelijk van de aartsdiaconie Haspengouw en dekenij Sint-Truiden.

Agrarische gemeente met toenemende woonfunctie voor pendelaars. Oppervlakte: 1.045 hectare. Aantal inwoners (1974): 2.078.

• SIMENON G., Visitationes archidiaconales archidiaconatus Hasbaniae in dioecesi Leo- diensi, 1613-1763, 1939, p. 732-737.