Kerkom-bij-Sint-Truiden

Beschrijving

Gemeente op het Haspengouws Leemplateau, ingesneden door de Cicindria. Voor het eerst vermeld in 1065 als Kyreheim (Germaans "kirika", kerk en "haima", woning).

Eertijds Loons leen, vanaf het vierde kwart van de 14de eeuw tot 1675 in het bezit der familie Van Alsteren, alias van Hamel; in 1706 de Seroots; van 1707 tot 1776 van Schoor, en in 1776 geërfd door de Bormans d'Hasselbroeck. Op het grondgebied lag Verte, zetel van het gelijknamig hooggerecht, fungerend tot de 16de eeuw.

Parochie van het bisdom Luik, aartsdiaconie Haspengouw, dekenij Sint-Truiden; tijdens de 12de eeuw afgescheiden van Velm. Patronaatsrecht beurtelings bij de abt van Sint-Truiden en het Luikse Sint-Lambertuskapittel, tienden verdeeld tussen de pastorie en het seminarie van Sint-Truiden. Begevingsrecht bij de Kruiskapel van Muizen.

Landbouwgemeente met gaaf kerndorp (ten westen van de weg Sint-Truiden-Borlo), rondom de centraal gelegen kerk (op heuvel) ten zuiden van het kasteel, en doorsneden door de Cicindria. Bij de kerk, gesloten hoeven in baksteenbouw uit de tweede helft van de 19de eeuw. Thans toenemende pendel naar Sint-Truiden en woonuitbreiding bij de Bosberg, ten oosten van de dorpskern.

In 1970 gefusioneerd bij Borlo, in 1976 losgemaakt van Borlo en gevoegd bij Sint-Truiden.

Oppervlakte: 504 hectare. Inwonersaantal (1970): 470.

• PAQUAY J., Kerkom , in Verzamelde opstellen uitgegeven door de geschied- en oudheidkundige kring van Hasselt, 11, 1935, p. 351-366.