Meensesteenweg (Roeselare)

Beschrijving

Belangrijke zuidelijke uitvalsweg van Iepersestraat naar Rumbeke. In 1757 opengesteld als verbinding tussen Menen en Brugge (zie Brugsesteenweg). Recht tracé. Nabij het centrum, voornamelijk rijbebouwing met arbeiders-, burger- en winkelhuizen van twee bouwlagen. Naar grens met Rumbeke toe uitlopend in lintbebouwing en dieperin gelegen hoeve.

Woonfunctie, buurtwinkels in het centrum en enkele grotere commerciële centra buiten de stadskern, verzorgende functie met name de zijgevel van Heilig-Hartziekenhuiscampus/ Wilgenstraat, religieuze functie met name nummer 81 klooster van de zusters van liefde, de pastorie nummer 171 en de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Banneux. Typische lijstgevels uit de 19de eeuw - begin 20ste eeeuw; talrijke gebouwen in regionalistische stijl: onder meer nummer 21 van C. Wybo van 1922, nummer 36 van 1923, beide met art-deco-inslag; nummer 49. conciërgewoning van voormalige "West-Vlaamsche Autogarage" naar ontwerp van J. De Bruycker met dakvenster, en heden volledig verbouwde begane grond. Meer vooruitstrevende voorbeelden onder meer nummer 163 van 1933 met erker op getrapte consoles; nummer 64 arbeiderswoning met vernieuwde gevelindeling en bekleding van keien- en cementbezetting naar ontwerp van J. De Bruycker van 1930. Anderzijds eclectische woningen met neorococo-inspiratie: onder meer nummer 179 dubbelhuis van 1929 en nummer 165 van 1933 naar ontwerp van L. Huyghebaert met gevelparement van groene en blauwe geglazuurde tegels. Enkele typerende villa's van 1947: nummer 294 naar ontwerp van Ch. en G. Hoge (Gent) en nummer 297 naar ontwerp van G. Boghemans (Menen).

• Stadsarchief Roeselare, 312/1922, 49/1923, 49/1923, 379/1929, 260/1930, 134/1933, 252/1947, 295/1947.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol