Binderveld

Beschrijving

Gemeente in Vochtig Haspengouw aan de Kelsbeek; vlak reliëf. Vermeld in 1135 als Bilrevelt (oud germaans "bilim", spits en "felda", woeste vlakte). Eertijds Loonse heerlijkheid, in 1135 voor het eerst gereleveerd door Olderic van Bilrevelt; van 1251 tot 1371 in bezit van de familie van Montenaken, tijdens de 15de eeuw van de familie van Hamal, vanaf 1525 van de familie van Grevenbroek, door huwelijk in 1534 overgegaan op de familie van Copis, tot 1722, dan door huwelijk bij de familie Le Roy tot 1777; de laatste heren, vanaf 1777, van Nicolaertz en de Succa. Schepenbank met Loonse jurisdictie.

Geen afzonderlijke parochie; kapel afhangend van Wilderen. Pas in 1842 als afzonderlijke parochie opgericht.

De oude dorpskern lag eertijds ten zuidoosten van de weg Nieuwerkerken-Zoutleeuw waar zich ook het waterkasteel met kapel bevond. Na de afbraak van de kapel, en de bouw van de pastorie en de Sint-Jan-Baptistkerk (1872) verplaatst de kern zich noordwaarts, bij de driesprong Nieuwerkerken-Rummen-Zoutleeuw. Thans recente lintbebouwing richting Nieuwerkerken.

Oppervlakte: 378 hectare. Aantal inwoners (1970): 555.

• ENCKELS R., Bijdrage tot de geschiedenis van Binderveld (Het Oude Land van Loon, 23, 1968, pagina 5-24).