Viversel

Beschrijving

Maakte deel uit van de heerlijkheid Lummen, en is ook op parochiaal vlak afhankelijk van Lummen; in de 19de eeuw vermelding van een hulpkapel; in 1637 afzonderlijke parochie. Bekend om het "Sacrament van Mirakel" (1317), de bloedende hostie die van de abdij van Herkenrode een bedevaartsoord maakte.

Landelijk gehucht, met straatdorp ten zuiden van de weg Lummen-Zolder, erg dun bebouwd met onder meer enkele langgestrekte vakwerkhoeven van het Kempisch type; thans evolutie naar residentiele wijk (villabouw), gestimuleerd door de aanleg van de "Omloop van Terlaemen".

Merkwaardig landschap, gevormd door de bossen en vijvers van het domein Terlaemen.

• DEPREZ A._ROGIERS J., Dorpsmonografie van de gemeente Zolder, gestencileerde uitgave, Kuringen, s.d.