Zelk

Beschrijving

Gelegen aan de samenvloeiing van Velpe en Demer. Eerste vermelding in 1354 als Zelek. Tussen 1401 en 1406 heerlijkheid verworven door de kartuizers van Zelem.

Klein straatdorp aan de oude weg Brabant-Keulen, door de huidige baan Diest-Hasselt afgesneden van de rest van zijn grondgebied (de gehuchten Lobroek en Klein Zelk), ten zuiden van de nieuwe weg. Gaaf bewaarde dorpskern met centrale Sint-Pancratiuskerk, pastorie en watermolen, ten noorden van de Oude Diesterbaan en ten zuiden van de Herk. Ontvolking in de dorpskern en toename van de bebouwing in het zuidelijk gedeelte, voornamelijk geconcentreerd aan de weg Zelk-Loksbergen.

• VRANCKEN J., Het Oude Zelem (Overdruk uit Eigen Schoon en De Brabander, 1962-1963, p. 105-206).

Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.