Lekkensstraat

Beschrijving

Van de Sint-Petrus en Paulusstraat naar de spoorweg. Recht tracé; kasseibestrating. Bebouwing: overwegend arbeidershuisjes onder meer een groep van elf huisjes (nummers 17-35) van 1926 in opdracht van de Samenwerkende Bouwmaatschappij "Eigen Heerd" en naar ontwerp van E. Apers (Roeselare). In 1927 uitgebreid met vijf huizen in de Dweersstraat, nummers 3-11. Eenheidsbebouwing van het enkelhuistype in spiegelbeeldschema. Lichte baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); gecementeerde en beschilderde plint en lateien. Lijstgevels, getypeerd door siermetselwerk, erkers en getrapte bakstenen consoles. Expressief uitgewerkte muurdammen. Eenheid evenwel doorbroken door vernieuwde gevelparementen. Dweersstraat nummer 1, karakteristiek hoekpand met afgeronde hoek; deur onder overstek.

• Stadsarchief Roeselare, 742/1926.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol