Koornstraat

Beschrijving

Van Ardooisesteenweg naar Spanjestraat. Voorheen landelijk wegeltje (Smissestraatje) langs de in 1865 opgerichte juteweverij van C. Wyckhuyse. In 1903 verbreed en Koornstraat genoemd mogelijk naar de korenmolen zogenaamde Spanjemolen. Pas kort voor de Tweede Wereldoorlog doorgetrokken tot Ardooisesteenweg.

Voornamelijk arbeiderswoningen van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, soms als eenheidsbebouwing (onder meer nummers 44-48, -zie Bruanestraat-, nummers 50-54, 132-140, 160-166). Bepleisterde lijstgevels (onder meer nummer 13 van 1910). Nummer 58 arbeiderswoning met lijstgevel voorzien van granito-bekleding met abstract geometrisch patroon. Interessante rijhuizen; nummer 26 naar ontwerp van M. Haeghebaert (De Haan aan Zee) van 1932 en nummer 105 naar ontwerp van J. De Bruycker (Roeselare) van 1939. Op hoek/ Spanjestraat, Stedelijk Sportstadium met kunstwerk van Desimpele en J. Seaux van 1961. Toegang tot het Rodenbachstadium via parking zogenaamd "Rodenbachplein". Gedeelte tussen Bruanestraat en Ardooisesteenweg ingepalmd door de fabrieken van Soubry en Dumont-Wyckhuyse, zie Ardooisesteenweg.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol