Voorde

Beschrijving

Oude heerlijkheid uit het Land van Aalst, achtereenvolgens in het bezit onder meer van de families van Voorde, van Idegem, van Wedergraete en Van der Meere. Nog landelijke gemeente met loofbos ten zuidwesten aansluitend bij Smeerebbe-Vloerzegem. Doorsneden door de elkaar kruisende rijkswegen Aalst-Geraardsbergen en Brussel-Oudenaarde. Geen dorpsplein maar centrum, "Dorp" genaamd, door concentratie van de bebouwing op de steenweg Geraardsbergen-Aalst bij het kruispunt met de Ophemstraat: doorsneearchitectuur uit de 19de en de 20ste eeuw. Kerk met ten noorden, pastorie en kasteel gelegen in een rustige, groene deels beboomde omgeving ten oosten van de steenweg Aalst-Geraardsbergen. Oudste woonkernen nabij de kerk, op de Zevenhoek en langs de Ophemstraat: naast 19de-eeuwse bakstenen boerenhuizen enkele belangrijke gesloten hoeven. Nieuwe bouw en industrie voornamelijk geconcentreerd langs de steenwegen.

• DE POTTER F.-BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, Gent (1895), reeks V, dl. V
  • M.J., Het golvend land van Voorde, in Nieuw Aalsters magazine, 1976/jan., P. 12, 14, 19.
  • VANDERVEKEN A., Voorde, een stil en landelijk Dorp in de Denderstreek, in Toerisme in Oost-Vlaanderen, 1965/3, P. 88. 89 92.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle