Wanzele

Beschrijving

Klein, dichtbevolkt dorp van 147 hectare met 1.112 inwoners, gelegen in een heuvelachtig landschap; doorsneden door de Molenbeek; ten oosten, begrensd door de Heutebeek, waarop voorheen een watermolen (hoek Molenstraat), die recent volledig werd verbouwd. Ressorteerde vroeger voor twee derden onder Dendermonde, in de 16de eeuw verkocht aan de heer van Wellen; het overige deel behoorde aan de familie Belle, vervolgens aan Van Praet en tot eind 17de eeuw aan Cotereau. Woongemeente voor pendelaars. Toenemende nieuwe bouw en vernieuwbouw tussen eenvoudige bebouwing uit de 19de eeuw.

• DE POTTER F.-BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, Gent (1900), reeks V, dl. V.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle