Kokelaarstraat

Beschrijving

Verbindt de Noordstraat met de Hugo Verrieststraat. Aangelegd in 1846. Geknikt straattracé; middenin, driehoekige verbreding met centraal plantsoen omringd door gekandelaarde linden; ook kapelletje van Onze-Lieve-Vrouw van het Onbevlekt Hart naar ontwerp van architect J. Van Coillie (Roeselare) van 1959.

Op noordwestelijke straatzijde, de Stedelijke Beroepsonderwijs voor Sociale Promotie (nummer 5), tevens voorzien van een ingang aan de Noordstraat.

Basisbebouwing: complexen van arbeidershuisjes van twee traveeën en twee bouwlagen in gecementeerde uitvoering met telkens een blind venster boven de deur (nummers 10-16 en nummers 23-31 naar ontwerp uit 1899), of in bakstenen uitvoering (nummers 32-34 en nummers 40-42 ontworpen in 1904).

Van de jaren 1930 resten art-deco-huizen: nummers 13-15, nummers 26-28 met lijstgevel naar ontwerp van aannemer M. Debusschere-Demeuldre en nummer 44 met dakvenster voorzien van een afgeronde puntgevel met jaarsteen 1933 naar ontwerp van A. Vanbeselaere. De oostzijde van de straat wordt beheerst door het magazijnencomplex van Vandenbroucke voor ijzerrecuperatie (voorheen Verhoustraete-Lagae). Enkele appartementsblokken uit de tweede helft van de 20ste eeuw, talrijke garages.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol