Gestel

Beschrijving

Eerste vermelding in 1261 in een akte van het Kapittel van Lier en deel uitmakend van de heerlijkheid Mechelen. Reeds voor 1620 met eigen schepenbank. Deze oorspronkelijk kleinste gemeente van de provincie Antwerpen werd in 1964 ingelijfd bij Berlaar.

Heden landelijk gehucht van Berlaar. Zuidgrens gevormd door de Gestelse Beek. Gaaf bewaarde dorpskern en twee prachtige kasteeldomeinen, waarvan de huidige eigenaars nog steeds een groot deel van het dorpsgebied delen: Gestelhof ten noordwesten van het dorpscentrum, Rameyenhof ten zuidoosten.

• STOCKMANS J.B., Geschiedenis der gemeenten Kessel, Bevel, Nylen Emblehem en Gestel, Lier, 1910, p. 291-302.