Beitem

Beschrijving

Tot in de tweede helft van de 19de eeuw De Meerlaan genaamd, toen meer ten zuiden, geconcentreerd rond het kruispunt Meensesteenweg, hoek Oude Heirweg. Nu voornamelijk gelegen aan de Meensesteenweg; genoemd naar de familie Beheydt die in 1866 grond schonk voor de bouw van de kerk. In 1898 tot onafhankelijke kerkelijke parochie verheven. Zwaar verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog, onder meer kerk en pastorie.

Bebouwing met parochiekerk, school, arbeiders- en burgerwoningen, dorpswinkels en voormalige brouwerij, geconcentreerd aan de Meensesteenweg (zie nummers 645-765), enkele onder meer voormalige herbergen: nummer 709, herberg zogenaamd "De Kroon", nummer 772, voormalige herberg, uitgebreid in 1929; nummer 776, herberg zogenaamd "Gemeentehuis". Dubbelhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw, hersteld in 1928.

Breedhuizen van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken onder meer geknikt uit de tweede helft van de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw. Eenvoudige lijstgevels van baksteen soms getypeerd door het gebruik van lichtere sierbaksteen voor muurbanden onder meer nummers 742-744 en 761-763, soms beschilderd onder meer nummer 746. Meerdere vernieuwde parementen (nummers 725, 740, 743-745, 764 en 770). Ook met schijnvoegen gecementeerde gevels: nummers 747-749, 753, 754-756 en nummer 786, getypeerd door uitgewerkte sluitstenen. Bebouwing uit de jaren 1920 aanleunend bij de regionalistische architectuur: nummer 727, winkel-hoekpand met afgeschuinde hoektravee oplopend in dakvenster. Rechthoekige vensters onder I-balk in licht verdiepte korfboognis; aangepaste begane grond.

Voorts 19de-eeuwse begraafplaats gelegen aan de Landmansstraat: centrale weg; toegang wordt gemarkeerd door bakstenen kapel onder zadeldak; puntgevel met schouderstukken bekroond door ijzeren kruis. Rondboogportaal gemarkeerd door pilasters met kroonmotief. Zijgevels afgelijnd door overhoekse muizentandfries; rondboogvensters; ijzeren roedeverdeling. Interieur: verrijzende Christus in barokomlijsting.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol