Kasteelstraat

Beschrijving

Loopt van Zuidmolenstraat in zuidoostelijke richting naar Rumbeke (Bornstraat). Genoemd naar Kaasterkasteel in Rumbeke. Voornamelijk sociale woningbouw. In 1929 bouw van dertig huizen door de Samenwerkende Bouwmaatschappij "De Mandel" naar ontwerp van E. Apers (Roeselare). Eenheidsbebouwing in spiegelbeeldschema. Een blok van zes woonhuizen (nummers 52-62) en twee groepen van twaalf woningen (nummers 64-86, 88-110) van twee traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Nummers 52-62 gekenmerkt door gekoppelde rechthoekige erker boven deurtravee in spiegelbeeldschema. Rode baksteenbouw op gecementeerde plint, met beschilderde/gecementeerde lateien. Nummers 64-86, 88-110, bouwblokken van twaalf woningen getypeerd door tweezijdige doorgetrokken erkervenster met sierlijke overkragende kroonlijst op de vier middelste woningen.

• Stadsarchief Roeselare, 299/1929.
  • VERMEULEN B., 75 jaar Bouwmaatschappij De Mandel 1920-1995, Roeselare, 1995, p. 33-34.