Kaaistraat

Beschrijving

Naast kleinschalige magazijnen van de 19de eeuw - begin 20ste eeuw talrijke silo's van (vee)voederfabrieken onder meer n.v. Maselis, Kaaistraat/Gieterijstraat nummer 44 met oudste kern van 1931 (zie jaarsteen) naar ontwerp van ir. G. Maselis en later verder uitgebouwd onder meer met Gieterijstraat 29, doorlopend achter Kaaistraat nummers 22-26; complex van Debaillie naar ontwerp van ir. H. Van Kerckhove van 1958 en torengebouw bij nummer 39 van 1946 naar ontwerp van M. Allaert (Kortrijk) geflankeerd door magazijnen naar ontwerp van A. Van Coillie van 1937. Ernaast voormalige olieslagerij Derynck en Raes, van 1928, naar ontwerp van A. Van Coillie, getypeerd door gevel met talrijke kruisankers.

Meerdere herbergen, vaak met verwijzing naar haven in naamgeving, onder meer nummers 8-10 voormalige herberg "Au Batelier", zie gevelsteen, in regionalistische wederopbouw naar ontwerp van A. Vos van 1927, nummer 22 herberg "de Kaai" gebouwd voor de Eerste Wereldoorlog en getypeerd door hoefijzervormige bogen op begane grond; nummer 26 voormalig "koffiehuis Jean Bart", zie bouwaanvraag, heropgebouwde herberg voor brouwerij Sint-Joris, A. Van Coillie, 1921.

Tevens moderne architectuur: nummers 60-61 met gele, beraapte schermgevel die toegang verleent tot oudere magazijnen.

• Stadsarchief Roeselare, 111/1921, 182/1927, 2/1928, 218/1931, 87/1937, 148/1937, 390/1946, 355/1958.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol