Sint-Lenaarts

Beschrijving

Oorspronkelijk gehucht van Brecht gegroeid rond een kapel (13de eeuw) toegewijd aan Sint-Lenaarts; zelfstandige gemeente in 1846, oostelijke deelgemeente van Brecht sinds 1977 (4734 inwoners in 1976, 2680 hectare in 1971).

Landbouwgemeente doorsneden door Kempische vaart waaraan steenbakkerijen gevestigd zijn.

Dorpskern met recente woningbouw van één tot twee verdiepingen onder zadeldak gedomineerd door fraai geheel gevormd door de kerk met kerkhof en de pastorie met tuin.

Buiten de dorpskern alleenstaande woningen of lintbebouwing uit de 20ste eeuw; aan het kanaal arbeidershuisjes van één verdieping (zie steenbakkerijen); boerderijen omringd door weilanden.

• LANDUYT G., De steennijverheid aan de Turnhoutse vaart, Bijdragen tot de geschiedenis, jaargang LXII, 1979, P. 2, p. 71-102.
  • SCHOBBENS J., Dans la province d'Anvers, dl. II, Brussel, [1930], p. 203-206.

Auteurs: Plomteux, Greet