Peulis

Beschrijving

Zuidwestelijk gehucht van Putte dat tot de fusie van 1977 verspreid was over de gemeenten Putte, Rijmenam en Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Oppervlakte van 434 ha, en 1543 inwoners op 31.12.1994. Oorspronkelijk concentratie van bebouwing voornamelijk aan het kruispunt van de Oude Putsebaan, de Weynesbaan en de Peulisstraat; na de aanleg van de Mechelbaan en de oprichting van de kerk in noordelijke richting uitgebreid tot aan de Mechelbaan. Ondanks zijn eigenheid en het samenhorigheidsgevoel van de inwoners was Peulis tijdens het ancien régime een vrij dicht bevolkt gehucht op de uithoek van vier gemeenten (Bonheiden, Onze-Lieve-Vrouw-Waver, Putte en Rijmenam). In 1883 werd, ter plaatse van de vroegere jongensschool, een eerste kapel gebouwd. De uiteindelijke, reeds lang gevraagde, oprichting van de parochie in 1891, werd gevolgd door de inplanting van een kerk naar ontwerp van L. Blomme van 1900-1901 op de hoek van de Peulisstraat en de Mechelbaan met ten oosten een, recent heraangelegd, kerkhof. Bebouwing voornamelijk uit de 20ste eeuw, hoofdzakelijk ten zuidoosten van de Mechelbaan waarvan het tracé circa 1990 gedeeltelijk verlegd werd. Langgerekte dorpskern aan de Peulisstraat met heterogene 20ste-eeuwse lintbebouwing en karakteristieke inplanting van een kerk, een pastorie, een school, een parochiecentrum, enkele dorpswinkels en een café. In het zuidoosten van het gehucht, op het zogenaamde "Molenveld" aanleg van een sociale woonwijk waarvan de oprichting door de maatschappij voor de huisvesting naar ontwerp van R. Lamonte, aan de gang was in 1995. Voorts verspreide eengezinswoningen uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Opvallende concentratie van bunkers, voornamelijk in het tuinbouwgebied ten noorden van de Mechelbaan, als antitankcentrum, evenals de zogenaamde "ijzeren muur", een deel van de zogenaamde "K.W.-lijn", een antitankhindernis vanaf 1939 aangelegd tussen Koningshooikt en Wavre als verbinding tussen de vestingen van Antwerpen en Namen.

• DIRIKEN P., Geogids Groentestreek, s.l., 1995, p. 78-79.
  • TORFS F., Het vroegere Putte met Grasheide en Peulis, Nieuwkerken, 1984.
  • VAN ROMPAY J., Bijdrage tot de geschiedenis van Onze-Lieve-Vrouw-Waver in het Land van Mechelen, Lier, 1970, p. 323-326.

Auteurs: Steyaert, Rita