Hoogstraat

Beschrijving

Oude, lange dorpsstraat met licht gebogen tracé, vanaf het Kerkplein tot aan de "Vijfwegen", aansluitend bij de hoofdas van het zogenaamde "Sterrebos". Onregelmatige rooilijn. Eerste deel van de straat met aaneengesloten bebouwing oplopend tot de tweede helft van de 19de eeuw, uitgezonderd het zogenaamde "Baljuwhuis" van 1617 (nummer 10); verderop gelegen bebouwing voornamelijk villabouw daterend uit het tweede-derde kwart van de 20ste eeuw.

Overwegend woonfunctie met arbeiders- en burgerwoningen; ook vestigingsplaats van de gemeenteschool. Enkele, onder meer voormalige, dorpswinkels en herbergen met stijgende concentratie naar het centrum toe; onder meer nummer 3, met bewaarde winkelpui met glas-in-loodbovenlicht uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Ook handelswoningen met poortravee, onder meer nummers 35 en 40.

Basisbebouwing: breedhuizen met variërende gevelbreedte en twee bouwlagen voornamelijk onder pannen zadeldaken, maar ook platte daken; ook vernieuwde parementen (nummers 9, 26, 29, 43 en 47) en nieuwbouw (nummers 7, 13 en 17). Behouden bebouwing uit de tweede helft van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw: eenvoudige lijstgevels getypeerd door tandlijsten onder meer nummers 4-8, 45, 160. Nummer 1, met karakteristiek centraal muurnisje van gesinterde baksteen, getopt door kruis. Nummer 31, van 1921, naar ontwerp van J. Van Damme (Rumbeke). Nummer 50, dubbelhuis met aanpalend nutsgebouw in de Louis Leynstraat. Voorts ook gecementeerde gevels zie nummer 11 met rechthoekige vensters onder eenvoudig fronton en nummer 33, met sierlijk uitgewerkte sluitstenen op de bovenverdieping.

Nummer 122-132: eenheidsbebouwing uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; zes arbeidershuisjes met voortuintje; betonnen afsluiting. Ook eenvoudige interbellumarchitectuur aansluitend bij de art deco zie nummer 18, met bewaard houtwerk, nummer 20 met typerende winkelpui van geglazuurde tegels en nummer 142 met dambordpatroon. Nummer 91, enkelhuis uit de jaren 1920. Gevelparement getypeerd door zware muurdammen en dambordfries. Nummer 97, bakstenen gevelparement van 1931 met kenmerkende muurvlakken begrensd door arduinen sierstenen; aangepaste begane grond; verdwenen topgevel. Ter hoogte van Jozef Delbaerestraat sociale woningbouw uit de jaren 1950. Voorts enkele eigentijdse woningen onder meer nummer 51 c.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol