Hoogleedsesteenweg

Beschrijving

Noordwestelijke uitvalsweg richting Hooglede; aangelegd in 1864. Straatbeeld tot aan de kruising met de Noordlaan getypeerd door rijbebouwing met werkmanswoningen; vanaf de kruising met de kleine ring meer gediversifieerd karakter van een uitvalsweg met lintbebouwing. Oorspronkelijk type van werkmanswoning met getoogde muuropeningen in verankerde baksteenbouw van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Diverse groepen van eenheidsbebouwing (onder meer nummers 58-64, 98-114, 187-193); verschillende veranderingen aan het parement: gecementeerde gevels (onder meer nummers 14, 18, 55, 73), wijzigingen met betrekking tot de muuropeningen (onder meer nummers 34-54), volledig vernieuwde parementen (onder meer nummers 30, 32, 75). Nummer 15: breedhuis van 1933 met beraapte erker voorzien van bekronend balkon, vermoedelijk naar ontwerp van R. Doom (Roeselare). Nummers 35-37: eenheidsbebouwing van twee woonhuizen in repeterend schema, met parement van rode baksteen voorzien van ritmerende accenten van lichtere steen; centrale poort als toegang tot achterliggende koer, nummer 35 met Marianisje. Voorts arbeiderswoningen van één bouwlaag (onder meer nummers 146-148, 184, 185, 188) en hoeven (nummers 286, 335, 449).

• Stadsarchief Roeselare, 330/1933.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol