Henri Horriestraat

Beschrijving

Verbindt Ooststraat en Sint-Amandsstraat. Vroeger zogenaamd "Kunststraat", zie straatinscriptie op nummer 3: "Kunststraat geopend door Horrie-Deckmyn op zynen grond in 1866"; heden genoemd naar Henri Horrie, stichter van de Roeselaarse Academie voor Teken-, Bouw- en Beeldhouwkunst, in 1837. De straat werd pas in 1870-72 doorgetrokken tot aan de Sint-Amandsstraat (vroeger: Sint-Amandsnieuwestraat). Tot begin jaren 1990 werd het straatgedeelte dichtst bij de Ooststraat gedomineerd door het magazijnencomplex van Callebert-Demeester. Tegenwoordig gevarieerde woon- en winkelfunctie.

Het straatbeeld wordt gekenmerkt door verschillende neoclassicistisch gecementeerde rijhuizen met twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak van het begin der jaren 1920: nummers 14-16 met typische fijn betraliede paneeldeur, nummers 19-27 waarvan nummers 19 en 27 met bewaarde rolluikkasten respectievelijk op de beneden- en bovenverdieping, kroonlijst op consoles, nummers 46-48 met bewaarde rolluikkasten op de begane grond, nummers 54-56, laatst genoemde met opmerkelijke smeedijzeren art-decodeur. Enkele burgerwoningen in eclectische stijl: nummers 13, 15, 41, 44. Vier typische voorbeelden van interbellumarchitectuur: nummers 10, 37, 39, 46. Ook nieuwe bouw met maximum vijf bouwlagen: flatgebouwen en gebouwencomplex van het Algemeen Christelijk Werkmansverbond (A.C.W.) (nummer 31).

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol