Eikevliet

Beschrijving

Gehucht in het zuidoosten van Hingene, ontstaan door de ligging aan een meander van de Vliet, die de grens vormt met Ruisbroek (Puurs). Kleine, grosso modo driehoekige woonkern, omgeven door landelijk gebied met ten westen "Het Moer", een bebost, moerassig gebied met afwateringsnet en lijnrechte wegen, uit de tweede helft van de 17de eeuw, vermoedelijk vanaf 1674.

Oudste vermelding in 1254 bij de indijking van het "Eikerbroek". Eikevliet behoorde bestuurlijk tot Hingene, geestelijk tot Puurs. De Vliet, een bijrivier van de Rupel, was van oudsher belangrijk omwille van haar bevaarbaarheid tot Puurs, die in de 19de eeuw nog bevorderd werd door het rechttrekken van enkele bochten. Eikevliet was de eerste aanlegplaats vanaf de Rupel. Ten gevolge hiervan ontstond vanaf de 18de eeuw, doch vooral in de 19de eeuw een drukke economische bedrijvigheid; zo was er van 1756 tot 1789 zelfs een glasblazerij. De "Slijkhoek" fungeerde als kaai voor de talrijke brouwerijen, zeep- en zoutziederijen. Deze economische activiteiten verdwenen na de Tweede Wereldoorlog. Na de overstroming van 1976 werd de Vliet tijloos gemaakt door afdamming aan haar monding en deels gekanaliseerd.

• HERMANS J., De Heerlijkheid Hingene, Wintam, Eikevliet, Nieuwkerken-Waas, 1988.
  • MEES L., Geschiedenis der gemeente Hingene, [Hingene], 1979, anastatische herdruk van de uitgave van 1894, p. 20, 298.
  • S.N., Klein-Brabant een eeuw kontrast, foto's van nu en toen, in Vereniging voor Heemkunde in Klein-Brabant v.z.w., Jaarboek XXV-XXVI, Puurs, 1990-1991, p. 40.
  • VERBESSELT J., Het parochiewezen in Brabant tot het einde van de 13de eeuw. Deel IX. Tussen Zenne en Rupel, Pittem, 1969, p. 216-222.