Groene-Herderstraat

Beschrijving

Loopt van de wijk "Vijfwegen" naar de Rumbeeksesteenweg. Voornamelijk sociale woningbouw. In 1929 bouw van vijfentwintig huizen uitgebreid tot zevenenzestig op het kruispunt met de Blinde Rodenbachstraat, door de Samenwerkende Bouwmaatschappij "Eigen Heerd" naar ontwerp van Ernest Apers. Eenheidsbebouwing in spiegelbeeldschema, gegroepeerd rondom plantsoen, heden parking. Eenheid veelal doorbroken door vernieuwde parementen (nummers 115, 121-125) of beschildering (nummers 48-50 en 103). Woonhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Rode baksteenbouw op gecementeerde plint. Afwisseling in de gevels door middel van licht uitkragende erkers, overhoekse baksteenverbanden en hoeken onder overstek. Rechthoekige muuropeningen; deels bewaard houtwerk onder meer nummer 44.

• Stadsarchief Roeselare, 971/1939.
  • (J.D.D.), Rumbeke, Werkmanswoningen van Eigen Heerd. 1921-1946, Rumbeke, 1946, p. 13.