Gitsestraat

Beschrijving

Uitvalsweg ten noorden van stadskern. Van Hoogleedsesteenweg naar Gits. Oudste vermelding van 1636. Voornamelijk woonfunctie, enkele buurtwinkels, religieuze functie Sint-Godelievekerk (zie Honzebroekstraat) en kleine Mariakapel ter hoogte van het kruispunt met Honzebroekstraat. In centrum rijbebouwing overgaand in lintbebouwing, onder meer nummers 12-16: drie rijhuizen naar ontwerp van F. Vanhee van 1935 met markante erker. Nummers 51-57: dieperin gelegen arbeidershuizen met voortuintjes. Nummer 248 opmerkelijke hedendaagse renovatie van puntgevel van 1929 als verbinding tussen gelijkaardige gevel van 1931 (nummer 250) en nieuwbouw (nummer 246 A). Westzijde vanaf nummer 289 tot Bobijnstraat voornaemlijk sociale woningbouw. Hoevebouw op oostzijde ten noorden van kruispunt met Gryspeerdts Hof en Honzebroekstraat.

• Stadsarchief Roeselare, 171/1929, 236/1931, 211/1935.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol