Werm

Beschrijving

Eerste vermelding in 1176 als Werme. Luikse heerlijkheid, achtereenvolgens in bezit van de families van Werm, van Marteal de Milmort (1341), de Bernar (1373), van den Bosch van Mopertingen (eerste helft 15de eeuw), van Duras (1449), Schroots (1534). In de eerste helft van de 16de eeuw wordt de heerlijkheid verdeeld tussen de families de Merode (1535) en Schroots (1534). Laatstgenoemde verwerven in 1610 ook het andere deel. De heerlijke rechten raken vervolgens weer verdeeld, onder meer tussen de families de Horne (1642), Vaes (1645), Brouckmans (1672), van Eyll (1693) en Barthels (1770).

De schepenbank sprak Loons recht en ging ten hoofde bij het Oppergerecht van Vliermaal. Op kerkelijke gebied was de Sint-Domitianuskerk een filiaal van de kerk van Hoeselt. De pastoor van Hoeselt bezat het patronaatsrecht, het Onze-Lieve-Vrouwekapittel van Hoei de tienden.

Klein Haspengouws landbouwdorp met fruitteeltnijverheid. Thans ook woonforenzengemeente voor werknemers in Hasselt en het Genkse industriegebied.

Oppervlakte: 183 hectare. Aantal inwoners (1970): 499.

• BORMANS S., Les seigneuries féodales du pays de Liège. (Bulletin de l'Institut archéologique liégeois, 1870, p.456-460).
  • COENEN J., De "Tom" van Werm. (Limburg, 23, 1942, p.250-252).
  • DUSAR A., Limburgs kunstbezit. Van prehistorie tot classicisme. Hasselt, 1970. 94, 165, 262, 278, 279.
  • PAQUAY J., Les paroisses de l'ancien concile de Tongres y compris les conciles de Hoeselt et Villers-l'Evêque démembrés du même concile. (Bulletin de la Société d'Art et d'Histoire du Diocèse de Liège, 18, 1909, p.43, 90-105).
  • PAQUAY J., Oudheidkundige inventaris der kunstvoorwerpen in kerken en openbare gebouwen. Vol. Aflevering VIII. Kanton Bilzen. s.l., 1932. 69-70.
  • PAQUAY J., De heerlijkheid Werm. (Limburg, 1935, p.21-25).
  • S.N., Verwikkelingen rond de kerkbouw te Werm 1765. (Het Hoeseltse Dorpsverleden, 8, 1979, p.2-21).