Diksmuidsesteenweg

Beschrijving

Noordoostelijke uitvalsweg naar Diksmuide. Aangelegd in 1840. Overwegend lintbebouwing met arbeiders- en burgerwoningen. Dicht bij het stadscentrum ook handelshuizen; straat bij uitstek van de historische "Nieuwmarkters" ("leurders" in allerlei waren), zie typische namen van bewoners en woningen met poort of deurtje (zie nummers 22-24, nummers 77-79) leidend naar achterliggende koer met verschillend nutsgebouwen (onder meer paardenstal, magazijnen), nummers 93-95, nummers 126-128, nummer 220-222, nummer 221, nummers 138-140, 141-143, nummer 170). Overdekte hallen van de REO fruit-en groentenveiling (uitbreiding sinds de jaren 1960 en vergroting van de overdekte ruimte met 14 ha in 1991). Expo-en sporthallen van de stad Roeselare (1975). Enkele boerderijen vanaf het kruispunt met de Grote Ring (onder meer nummers 347,353, 355, 357, 630).

Basisbebouwing met breedhuizen van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat); verschillende afgeschuinde hoekpanden met de zijstraten, onder meer nummer 21 zogenaamd "In de karpel" van 1920. Rijhuizen uit eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw met bakstenen of gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen en getoogde muuropeningen; ook vernieuwde gevelparementen; eenheidsbebouwing met werkmanswoningen (onder meer nummers 142-154, 222-236, 258-272); verspreid enkele lage arbeiderswoningen van één bouwlaag (onder meer nummers 64, 163-167, 177, 263-269), nummers 150, 177, 263 met bewaarde luiken. Nummer 31: met blauwe glazuurtegels bezette benedenverdieping. Nummer 221: fraai gecementeerd dubbelhuis met poort en art-decomotieven in de vleugeldeur met roedeverdeling in het bovenlicht en in de oculi. Interbellum huizen getypeerd door onder meer bakstenen gevel met accenten van natuursteen, simili-steen of lichtere baksteen, erkers en punt- of tuitgeveltje; onder meer nummers 8-12 met art-decogetinte versieringen van 1920 naar ontwerp van R. Doom en J. Vermeersch (Roeselare-Brussel), nummers 37-39 van 1932 naar ontwerp van F. Vanhee (Roeselare), nummers 93-95, nummers 126-128 van 1931 (zie gevelsteen), nummers 168-170 van 1920, nummer 233 zogenaamd "De plezierhaan" (initialen "V D" in de gevel), nrummer 253 van 1932 naar ontwerp van J. De Coninck (Roeselare). Nummer 289: hoekpand/ Oostnieuwkerksesteenweg van 1936 met drie bouwlagen onder plat dak. Nummer 44: burgerwoning van 1950 naar ontwerp van E. Allewaert (Izegem) Anglo-Normandische stijlinvloeden onder meer in de met houten reliëfpanelen beslagen puntgeveltop en gesculpteerde penanten.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol