Ophasselt

Beschrijving

Gemeente van 1520 inwoners en 749 ha, gelegen aan de Gentse en Brusselse Steenweg. Woongemeente voor pendelaars, belangrijke landbouwactiviteit en enige industriële bedrijvigheid.

Voor het eerst vermeld in 963 en in 1015 als "Haslud". De abdijen van Verdun en Sint-Pieters van Gent bezaten er pachthoeven en andere goederen (11de eeuw). De Heren van Hasselt oefenden gezag uit gedurende de 12de,13de en 14de eeuw. In de 15de eeuw bestond Ophasselt uit drie heerlijkheden: Moenebroek, Vrijheid en het Dorp (met de kerk); zij werden tot graafschap verheven in 1654 en waren toen in bezit van Philip Frans du Faing.

Sterk golvend reliëf, groot Hasseltbos ten noordwesten, grote partijen weide- en akkerland en talrijke bosjes verspreid tussen de voornamelijk landelijke bebouwing. Groot aantal interessante gesloten hoeven uit eind 18de eeuw ten zuiden.

• DE POTTER F.-BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, Gent (1900), reeks V, deel IV

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle