Idegem

Beschrijving

Landbouwgemeente gelegen op de linkerhelling van de Dendervallei, 341 ha, 1.680 inwoners. Tevens woonfunctie voor pendelaars naar Aalst en het Brusselse.

Bekend sinds 964 als "Idingehem". De heerlijkheid (deel van de baronie van Boelare) was van oudsher bezit van de familie Van Idegem, ging in 1642 over naar de familie De Gruutere en werd tot baronie verheven in 1696.

De burcht van Idegem bevond zich op de Dries en was omringd door een slotgracht. Een onuitgegeven tekening van Sanderus toont op die plaats het kasteel "Huis Rattenburg" aan (tot eind 18de eeuw), nog bekend als "Rattenkot".

Tal van gesloten hoeven, vooral op de Dries. Voorheen ook meerdere hoeven rondom de kerk. De Dendervallei is onbewoond en ingenomen door populieraanplantingen en weiden.

• DE POTTER F.-BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, Gent (1900), reeks V, deel III.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle